Állatorvosi rendelés

Mi történik a vizsgálat alkalmával?

Kórelőzmény felvétele

A pontos diagnózis felállításához szükséges az összes információ megszerzése. Ebbe beletartoznak a korábbi vagy meglévő betegségek, a szedett gyógyszerek és alkalmazott gyógykezelések, az otthon tapasztalt tünetek ismertetése. Az ön szerepe ebben elengedhetetlen. Célszerű tehát mindenről beszámolni. Előfordul, hogy egy lényegtelennek tűnő apró információ a gazdi részéről számunkra nagyon fontos lehet a diagnózis felállításához vagy a további vizsgálatok irányának meghatározásához.

Fizikai vizsgálat

Az alapos fizikális vizsgálat során a látható, hallható, tapintható, érezhető elváltozásokat vizsgáljuk: a bőr és szőr állapotát, a nyálkahártyák színét, a nyirokcsomók méretét, a tüdő- és a szívhangokat, a has fájdalmasságát, az esetlegesen tapintható elváltozásokat a hasüregben (pl. megnagyobbodott szervet, rendellenes képletet), a bélsár minőségét, az esetleges idegrendszeri, mozgásszervi tüneteket stb.

Kiegészítő vizsgálatok és tesztek

A jó kórelőzmény és az alapos fizikális vizsgálat alapján sem minden esetben állítható fel a biztos diagnózis. Ilyen esetekben a diagnózis és a szakszerű kezelés megtervezése érdekében számos kiegészítő vizsgálatot tudunk ajánlani, melyekhez a mintavételt már az első vizit alkalmával elvégezzük:

• Vérvizsgálat (vérkép, szervfunkciós vizsgálatok, vírustesztek)
• Vizeletvizsgálat
• Citológiai-vizsgálat
• Szűrővizsgálatok (pl. szívférgesség)
• Allergiateszt, hormonvizsgálat
• Bélsárvizsgálat (parazitológia, bakteriológia, parvo-teszt)
• Bőrkaparék-vizsgálat (parazitológia, bakteriológia és gombatenyésztés)

A gyorsteszteket helyben, a vizsgálat során elvégezzük. Az egyéb vizsgálatokat specializálódott, akkreditált állatorvosi laboratóriumokban végeztetjük el. A baktérium- és gombatenyésztéssel járó vizsgálatok (bélsár, bőrkaparék) időigényesebbek (1-2 hét), a külső laboratóriumba küldött egyéb vizsgálatok eredménye hamar, általában 2-3 napon belül megérkezik.

Képalkotó diagnosztika

Rendelőnkben lehetőség van ultrahang és röntgen vizsgálatok elvégzésére is. Hasi ultrahang vizsgálatot, diszplázia szűréshez szükséges röntgen vizsgálatot (mivel ezek nagy szaktudást igénylő, időigényes vizsgálatok) csak előzetes időpont egyeztetés alapján tudunk végezni. Az elkészült röntgenfelvételeket kérésre email üzenetben tudjuk megküldeni önnek.

Diagnózis és kezelés

A beteg állapota alapján meghatározzuk és önnel egyeztetve megkezdjük a gyógykezelést. Szükség esetén az otthoni kezelés folytatásához szükséges gyógyszereket és szaktanácsadás adunk. Amennyiben az állat további ellátáshoz szükséges, segítünk specialistát találni kedvencének. A beteg állat ellátásáról minden alkalommal kórlapot készítünk és adunk a tulajdonosnak.

Információk és tájékoztatók az állatorvosi rendelés témában:

2020-02-02

Ivartalanítás

Ivartalanítás: előnyök, hátrányok, kockázatok Az ivartalanítás kérdése gyakran nehéz döntést jelent a kutya és macska tulajdonosok számára, pedig a nem tenyésztési célból tartott kedvenceink ivartalanítása hasznos […]
2019-09-05

Fagyálló mérgezés – tünetek és elsősegély

A fagyálló folyadékokban, téli szélvédőmosó folyadékokban található etilén-glikol súlyos mérgezést, elhullást okozhat kutyában, macskában, más háziállatban. Sajnos az időnkénti véletlen balesetek mellett találkozunk szándékos mérgezési esetekkel […]
2019-09-02

A kutyákat, macskákat is kínozza az allergia

Miért vakarózik, mire allergiás? Az elmúlt években egyre több allergiás kutyával és macskával találkozunk a rendelőben, irodalmi adatok alapján a kutyák és macskák 10-15%-át érinti valamilyen […]
2019-01-22

Idős kutya, macska szűrővizsgálat

Használja ki a szűrővizsgálati csomagot egy alapos kivizsgálásra, amely során kedvence egészségi állapotát felmérjük. Az időskori kivizsgálás alkalmával még időben felfedezhetjük az idős állatokra jellemző betegségeket, […]

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó?